Çocuklar Nasıl Bir Okulda Okumak İster?

06 Temmuz 2022 Çarşamba

Okulda yaşam kaç yüzyıldır değişmedi?
Çocuklar aslında ne ister?
Okulda öğrenciler ne kadar söz sahibi?
Eğitimciler olarak eğitimde dönüşüm için büyük sorular sormak zorundayız. 

Eğitimin öznesi çocuklarımız iken, eğitimde kararları en son ne zaman çocuklarla birlikte aldık, düşünmek zorundayız. Ya da çocuklar gerçekten kendilerini dahil, ait hissediyorlar mı hassasiyetinde onlara seçim ve ifade hakkı vermek zorundayız. Bu nedenle en doğru okul seçimi “Çocuklar okullarını seçmeli” odağıyla başlamalıdır. 

Peki, çocukların tercih ettiği okulların özellikleri nelerdir? 

1.Okul binasındaki ilk yeni yetişkin bağı değerlidir. 

Ebeveynler olarak genelde referansla kimi zaman da dijital etkiyle görüşme yapacağımız okulları listeliyoruz; adresi belirliyoruz ve biriciğimiz için yeni kapıları aralıyoruz. Okul çok katmanlı bir ekosistem ve ekosistemdeki tüm canlı ve cansız ögelerin etkisi çocuklarımızda çok büyük. Bu kapsamda okul binasındaki tüm yetişkinlerin büyük resimde çocuğumuza ne hissettirdi çok önemli. Selamlama cümlesinde gülümseme bulunan, çocuğunuzla aynı hizada konuşmaya özen gösteren, çocuğunuza ismiyle hitap eden yetişkinlerle karşılaştıysanız bilmelisiniz ki çocuğunuz bu iletişim örgüsünde güvende hissedecek, kendisini birey olarak gören okul ortamını seçecek. 

2. Okul binasının çocuk yaşamını yansıtan güzergahı önemlidir. 

Okul binasını tamamen gezmek, her metrekaresini görmekten ziyade önemli olan çocuğunuzun gün ve hafta boyunca hangi rutinde nerelerde bulunacağını görmek gerçekten güven verici bir kaynak sağlamaktadır. Okul çocuklar için aynı zamanda yuva hissi arayışıdır. Evin bizde uyandırdığı güven, okulda da hissedilmelidir. Bu kapsamda okulun büyüklüğü, fiziksel imkanlarını değil çocuğumuzun yaş grubuna göre sundukları çocuklarımız için odak olmalıdır. Bu nedenle çocuklarımız okul seçiminde güveni seçtiği için çocuklarımızın mutlaka sınıfı, lavaboyu, ortak alanları ve yemekhaneyi görmesi önceliklendirilmeli, her alanın neden önemli olduğu ve o alanlarda neler olduğu çocuklara anlatılmalıdır. Okul seçimi görüşmesi her zaman özellikle küçük yaş gruplarında okul binası açısından da oryantasyon günü kalitesinde geçmelidir. Çocuklar her zaman güvenli ortam güzergahını seçerler. 

3. Sadelik, yaratıcılık kapısıdır. 

Nedense çocuklar için tasarlanmış tüm ortamlarda renk cümbüşü hakimdir. Nedense tüm renklerin aynı ortamda baskın bir şekilde olması burası çocuk yeri izlenimi sunar. Nedense renk yoğunluğunun çocukların etkileşimini artırdığı düşünülür. Ancak hepimiz evlerimizden 
de biliriz ki rengarenk olan çocukların ta kendisidir. Renk uyaranının çokluğunun ne öğrenmeyle ne öğrenme keyfiyle ne de kalıç öğrenmeyle bağlantısı yoktur. Sizler de keşfedeksiniz ki çocukların tercihi renklilik değil çeşitliliktir. Çocuklar karmaşayı, odaksızlığı değil deneyimi, etkileşimi ve dönüştürmeyi severler. Bu sebeple okul seçimi döneminde çocuklarımızı okul ortamında zaman geçireceği sınıfta ve ortak alanda belirli bir süre oymasına fırsat sunmalıyız. Kendini hangi okulda, kiminle ve ne yaparken iyi hissettin sorusunu sorduğunuzda emin olun çocuğunuz renk karmaşasını değil sadelik ve çeşitlilikle bütünleşen yaratıcılığını beslediği yeri size anlatacak. 

4. Özgünlüğü korumak değerli bir seçim altyapısıdır. 

Çocuklar bize oyunlarıyla müfredat sunarlar, onlarınki her zaman süper müfredattır. Oyun oynarken ifade güçlerini, duygularını, bilişsel yansımalarını, fiziksel katılımlarını gösterirler size. Oyun, özgünlük küreyici olağanüstü bir insanlık gücüdür. Bu nedenledir ki çocuklar oyunu samimiyetle destekleyen, oyunu süper güç gören okulları seçerler. Oyun, sizi özgün kılar, özgünlüğünüzü korur ve oyunu korumak, özgünlüğü korumaktır. Hep duyduğumuz “Şimdi ne oynayalım?” aslından hep beni tanımaya devam et çağrısıdır. Okul seçiminde çocuklar her zaman oyun oynayabilecekleri yeri seçeceklerdir, seçim rasyonelinin oyun dostu okul olması üst düzey bir karardır. 

Eğitimci ve ebeveyn olarak her zaman büyük sorum “Çocuklar Aslında Ne İster?”. Öğrenme ortamlarını dönüştürmemiz,
Eğitim materyallerini seçme kriterlerimiz,
Öğretmen buluşmalarımızdaki paylaşım başlıklarımız, 

Ebeveyn toplantılarındaki geri bildirim detaylarımız, 

Okul ekosistemindeki pozitif kültür odağımız; hepsi bu büyük sorumuzun eseri olmalı. 

Ebeveynler olarak çocuğumuzu ve çocukluğu yeniden yorumlama fırsatı buluyoruz. Her gün size gülümseyen bir çift gözün size yeni bir eğitim rehberi sunuyor. Bu ayrıcalık okullar için de geçerli ve okullar çocukların evrensel diliyle yenilenen bir yer olmalı. 

Çocuğunuza okul seçimi dahil her konuda mutlaka sorun; o ne hissetti ve o neyi, neden tercih etti? 

Siz de fark edeceksiniz ki; gülümseyen yetişkinlerle dolu, güvenli fiziksel ortam sunan, yaratıcılığı sadelikle pekiştiren ve oyun dostu okullar “Çocuklar aslında ne ister?” sorusunun cevabını sunacak. 

Sağlık ve güvenle,
Eğitimde yenilenme günlerine...

AYFER BATI
Medicana Eğitim Grubu
MBA Okulları CEO